Indische kip stoofpot met yoghurt marinade
PrintWie houdt er nu niet van een verwarmde stoofpot op zijn tijd? Aziatisch eten vind ik heerlijk, maar ik zorg wel dat ik het altijd zelf maak. Waarom? Ik wil weten wat er allemaal (niet) in de gerechten zit die ik naar binnen schuif. Bestel je bijvoorbeeld Chinees eten dan zit er vaak veel suiker in. Vast niet zo erg voor een keertje, toch eet ik het liever niet. En als jij mijn site bezoekt, ben je vast ook gehecht aan puur eten. Dus zie hier een heerlijk recept om zelf gezond, homemade Indisch te koken.
Indonesië meets India
Dit op India en Indonesië geïnspireerde gerecht vraagt wat aan voorbereidingstijd, want je laat de kippendijen marineren in een heerlijke yoghurtmarinade. Hoe langer je het laat marineren, hoe malser de kip wordt. Het marineren in yoghurt wordt in India veel gedaan. De yoghurt zorgt er door de zuren voor dat de kip boterzacht wordt. De specerijen in de marinade kennen we dan weer vanuit de Indische keuken: kurkuma, kaneel en kardemom. En niet te vergeten een flinke dosis pit dankzij de sambal oelek. Kleine tip: als je kinderen mee eten, zou ik er wat minder sambal in doen.
Comfort food
Als de kip eenmaal staat te pruttelen, ruikt je huis heerlijk en raak je al helemaal in de juiste mood. Binnen een paar uur heb je de lekkerste comfort food maaltijd op tafel staan. Ik maak het altijd samen met ayurvedische gekruide rijst met kruidnagel, steranijs en kaneel. Dat maakt het plaatje echt compleet.
Ayurveda
Over ayurveda gesproken. Ben jij ook weg van stoofgerechten en andere verwarmende maaltijden? Grote kans dat dit met je dosha te maken heeft. Je wattes hoor ik je denken…. Ayurveda betekent zoiets als levensduur kennis en komt uit het Sanskriet (het is een samenstelling van de woorden ‘ayus’ dat leven of lange levensduur betekent en ‘veda’ betekent kennis of wetenschap).
Volgens de Ayurvedische traditie, die zijn oorsprong vindt in het oude India, is het leven een harmonie van verschillende krachten en energieën. Deze krachten worden beschreven door middel van de dosha’s, drie fundamentele energieën die de fysieke, mentale en emotionele aspecten van een persoon bepalen. Elk individu heeft een unieke combinatie van deze dosha’s, die de gezondheid, persoonlijkheid en levensstijl beïnvloeden. De drie dosha’s zijn Vata, Pitta en Kapha.
Je kunt meerdere dosha’s in je dragen en er is er meestal een dominant. Het is super interessant om meer over jouw dosha’s te leren. Ik heb zelf veel Vata in me. Een van de kenmerken van Vata die ik enorm herken is dat ik groot liefhebber ben van warmte en het snel koud heb. En dat brengt ons weer bij deze heerlijke Aziatische kippen stoofpot!
Ayurvedische geneeskunde gaat ervan uit dat je ziek kunt worden als je dosha’s uit balans zijn. Dat kan gebeuren door verkeerde voeding, stress, een ongezonde levensstijl of emotionele verstoringen. Door het herkennen van je persoonlijke dosha-combinatie, kun je begrijpen welke gewoonten, diëten en levensstijlkeuzes voor jou werken en kun je de balans herstellen in je lichaam en geest.
Hoe weet ik dit? Ik lees regelmatig over ayurveda, onder andere in het boek “Ayurveda, Koken voor de zintuigen” dat ik ooit van mijn lieve zus kreeg. En ik heb een hele tijd terug een super leuke ayurvedische kookworkshop. Dat was zeker niet de laatste keer!
Het ideale gerecht als je eters krijgt
En nu terug naar de keuken! Dit gerecht is niet alleen een succesnummer gebleken voor mijn eigen gezin (ook de kids smullen ervan, als je je dus een beetje inhoudt met de sambal). Het is ook ideaal als je mensen te eten krijgt. Want je kunt het helemaal voorbereiden. Ik schreef het al: hoe langer je de kip laat marineren, hoe malser en beter hij smaakt. En dat geldt eigenlijk ook voor het stoven ervan. Dus krijg je mensen te eten en wil je niet meer in de keuken staan als ze er zijn? Maak deze kip stoofpot met yoghurt marinade. Dan heb je alle tijd om met je bezoek te kletsen, terwijl het eten staat te pruttelen. Succes gegarandeerd!
Wat eet je erbij?
Rijst kan dus niet ontbreken aan dit gerecht. Ik beloof dat ik mijn recept voor ayurvedische rijst uit zal schrijven en op de website zal zetten. Wat is er dan nog meer lekker bij dit gerecht? Wij eten er vaak sperziebonen bij, zijn we allemaal dol op en het is natuurlijk hartstikke gezond. Wat ook lekker is bij deze Aziatische kip stoofpot is zoetzure komkommersalade of raita: een Indiaas gerecht met komkommer en yoghurt.
Ingredients
Bereiding
Doe de yoghurt in een grote kom of schaal. Kies een flinke kom waar de kip goed in de marinade ondergedompeld kan worden. Doe hier alle specerijen, de geperste knoflook, gember, sambal, olie en ketjap bij. Roer het goed door, zodat er een heerlijke dikke marinade ontstaat.
Daar leg je de kippendijen in, mengt het geheel goed en laat het minimaal 1 uur en liefst veel langer in de koelkast marineren.Snijd de uien in halve ringen. Zet een grote gietijzeren pan of wok met een laagje olie op het fornuis. Bak de halve uienringen eerst 5 minuten op hoger vuur (of een hogere stand als je op inductie kookt zoals ik). Daarna laat je ze zo'n 20 minuten op een lagere stand sudderen. Vergeet niet regelmatig door te roeren, anders kunnen de uien verbranden en bitter worden.
Haal nadat de uien 20 minuten gesudderd hebben en de kip minimaal 1 uur in de marinade heeft gelegen de kip uit de koelkast. Schuif de uien in de pan aan de kant en leg de kip ertussen. Doe de deksel op de pan en laat de kip 15 minuten aan 1 kant sudderen.
Draai de kip na 15 minuten om en doe de deksel weer op de pan.
Nu kun je de kip lekker lang laten sudderen in de pan. Ik zou zeggen minimaal 75 minuten, maar het kan ook langer. Als het maar niet te hoog staat en droogkookt. Maar over het algemeen kookt het niet droog met de deksel op de pan.Trek de kip na ongeveer 1 uur met 2 vorken voorzichtig uit elkaar en laat het verder sudderen.
Na 75 minuten is de kip helemaal uit elkaar gevallen en malser dan mals,. Dus aan tafel!
Serveer met rijst en sperziebonen, raita of een zoetzure komkommersalade. Of met allemaal. Eet smakelijk!
Reviews
There are no reviews yet.