Suikervrij & glutenvrij bananenbrood met zoete aardappel

Print
Glutenvrij en suikervrij bananenbrood met zoete aardappelGlutenvrij en suikervrij bananenbrood met zoete aardappel
Suikervrij en glutenvrij bananenbrood met zoete aardappelBananenbrood met zoete aardappel suikervrij en glutenvrijGlutenvrij en suikervrij bananenbrood met zoete aardappel
Porties 14-18 plakken
Benodigdheden
keukenmachine of blender
oven
cakeblik
Bereiding
15m
Wachten
1h 30m

Glutenvrij, suikervrij en boordevol gezonde ingrediënten: bananenbrood met zoete Aardappel

Glutenvrij en suikervrij bananenbrood met zoete aardappel
Glutenvrij en suikervrij bananenbrood met zoete aardappel

Ben je op zoek naar een heerlijk en verantwoord tussendoortje dat je zonder schuldgevoel kunt eten? Dan is dit glutenvrije en suikervrije bananenbrood met zoete aardappel precies wat je zoekt! Het zit boordevol voedzame ingrediënten en past perfect binnen een clean eating-lifestyle. Dit brood, of misschien is het meer een cake, bewijst dat gezond en lekker prima samen kunnen gaan. Je kunt het trouwens ook prima als ontbijt eten, heerlijk met wat notenpasta erop.
KokenKoken

Waarom dit bananenbrood een winnaar is

Bij dit recept laten we geraffineerde suikers achterwege en kiezen we voor de natuurlijke zoetheid van banaan en zoete aardappel. Hierdoor krijg je een subtiele, volle smaak die niet te zoet is maar perfect in balans. Door het gebruik van glutenvrije meelsoorten is dit bananenbrood licht verteerbaar en ideaal voor mensen met een glutenintolerantie of wie simpelweg bewust glutenvrij wil eten.

Bovendien is dit brood veelzijdig: je kunt het als ontbijt serveren met een likje notenpasta, als verantwoord tussendoortje bij de koffie of zelfs als gezonde traktatie voor vrienden en familie.

Bananenbrood met zoete aardappel suikervrij en glutenvrij
Bananenbrood met zoete aardappel suikervrij en glutenvrij

Avocado olie

Een belangrijk ingrediënt in dit bananenbrood is avocado olie. Deze olie is niet alleen een smaakvolle toevoeging, maar ook een geweldige keuze voor je gezondheid. Avocado olie zit boordevol goede vetten, antioxidanten en vitamine E. Daarnaast heeft het een hoog rookpunt, waardoor het perfect is om mee te bakken. Waar andere olieën bij hoge temperaturen hun gezonde eigenschappen verliezen, blijft avocado-olie stabiel en voedzaam. Een bewuste keuze voor iedereen die clean wil eten.

Avocado olie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de avocado door middel van koude persing. Het is een bron van omega 9 vetzuren (oliezuur). Deze vetzuren behoren net als omega 3 en 6 tot de onverzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren zijn hartstikke oké om te eten.

Snel klaar &  lang genieten van suikervrij bananenbrood

Een ander groot voordeel van dit recept? Het kost je maar een kwartiertje om de ingrediënten te mengen en het beslag klaar te maken. Daarna doet de oven het werk voor je. Nog even 1,5 uur geduld en je huis vult zich met de onweerstaanbare geur van versgebakken bananenbrood. De heerlijke speculaaskruiden (ik gebruik altijd die van Jonnie Boer) en Ceylon kaneel ruiken fantastisch en smaken nog beter.

Keukenmachine

Je kunt het beslag voor deze suikervrije bananencake met de hand maken, maar het werkt veel beter met een keukenmachine of een blender. Een jaar of 8 geleden kreeg ik voor mijn verjaardag van m’n lief een Kenwood Chef keukenmachine. Dit was echt het beste cadeau ooit! Je kunt er allerlei accessoires bij gebruiken zoals een foodprocessor, gehaktmolen, blender en sapcentrifuge.

Deze keukenmachine is volgens mij niet kapot te krijgen, ik gebruik hem bijna elke dag en hij doet het nog steeds als een zonnetje. Dus vind jezelf ook zo’n liefje die je dit cadeau doet of koop hem lekker zelf.

Maak het je eigen

Dit recept is heerlijk zoals het is, maar je kunt er natuurlijk je eigen twist aan geven. Voeg bijvoorbeeld een handje walnoten toe voor extra crunch of strooi wat kokosrasp door het beslag voor een tropisch tintje. Ook gewelde abrikozen en rozijnen doen het erg goed in deze gezonde cake.

Waar wacht je nog op?

Duik de keuken in en proef zelf hoe lekker gezond kan zijn. Dit glutenvrije en suikervrije bananenbrood met zoete aardappel zal je smaakpapillen verrassen én je lichaam blij maken. Perfect voor iedereen die bewust met voeding bezig is en houdt van zelfgemaakt lekkers.

Dus trek je schort aan, pak die rijpe bananen en zoete aardappelen erbij en geniet straks van een heerlijk stukje bananenbrood dat perfect past binnen een clean eating-leefstijl. Je zult er geen spijt van krijgen!

KokenKoken


Ingredients

  • 450
    gram zoete aardappels
  • 3
    bananen
  • 3
    eetlepels avocado olie
  • 3
    eieren
  • 160
    gram amandelmeel
  • 100
    gram kokosmeel
  • 6
    medjoul dadels
  • 4
    eetlepels Griekse yoghurt
  • 2
    theelepels bakpoeder
  • 2
    theelepels speculaaskruiden (Jonnie Boer)
  • 2
    theelepels kaneel (Ceylon)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C

  2. Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in een pannetje met water en breng dit aan de kook. Kook tot de blokjes zacht zijn. Giet het af en stamp de zoete aardappel fijn.

  3. Vet het cakeblik in met een halve eetlepel avocado olie

  4. Snijd de dadels in stukken en pel de bananen.

  5. Doe de bananen, de dadels, de eieren en de zoete aardappel puree samen met 2,5e eetlepel avocado olie en de Griekse yoghurt in de keukenmachine of blender. Maal dit tot het een fijne massa is.

  6. Doe dan de specerijen, het amandelmeel, het bakpoeder en het kokosmeel erbij en laat nog even goed mengen.

  7. Giet het beslag in het ingevette cakeblik en duw het aan met een spatel.

  8. Nu kan het in de oven: 1,5 uur op 180 ˚C.

  9. Laat dit gezonde bananenbrood met zoete aardappel in het cakeblik afkoelen, dan blijft het mooi van vorm. En daarna: aanvallen!

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Suikervrij & glutenvrij bananenbrood met zoete aardappel”